Sunan Musafir

ALLAH menciptakan cinta, justeru cinta harus dipertahankan dengan sebaik-baik cara. Maka itu sebagai manusia, Saifudin atau Laksamana Sunan tidak terlepas daripada belenggu cinta.

Tahun 1511 merupakan detik keindahan, cabaran serta air mata. Pengembaraan Saifudin berserta sahabat-sahabatnya ternyata bukan satu perjalanan yang mudah.

Fikiran Saifudin agak terganggu apabila mendengar khabar bahawa isterinya masih hidup. Namun, benarkah Sang Dewi itu adalah isterinya, Ratna mantan Ratu Sulaman? Atau sekadar Jelmaan?


Pada tahun 1531 - Saifudin yang duah berusia memutuskan untuk bermukim di Pinggir Hulu Melaka. dia mengisi hari tuanya dengan  menghambakan diri kepada ALLAH dan meninggalkan dunia pertarungan. Bagaimanapun, kejahatan seolah-olah mengejarnya sampai ke hujung nyawa. Berjayakah Saifudin menewaskan mereka?

 
Finally aku dpt jugak novel triller yg terakhir Laksamana SunanRAMLEE AWANG MURSHID dalam karya terkini, SUNAN MUSAFIR, lebih banyak bermain dengan 'ruang dan waktu'. Lebih menitikberatkan 'cinta dan air mata.' Mengutamakan 'perjuangan dan kesabaran'. Yakinilah... pada ketika diri merasakan tidak mempunyai sesiapa. ALLAH itu mencukupi segala-galanya.