Cik Bunga Dan Encik Sombong


Sinopsis:
Aku? Aku INTAN ASNIDAR. Mana cantik pun. Kulit pun ala-ala hangit. Kerja di kedai bungan dengan gaji cukup-cukup makan. Tak ada apa-apa yang istimewa tentang aku melainkan aku ada sebuah keluarga yang sangat bahagia.


Dia? Dia memang segak. Nama dia pun sedap HARRIS ISQANDAR. Kalau sekali pandang mesti tak nak lepas. Kulit dia putih amat sampai mak ingat aku dah bawa balik orang Belanda masa aku bawa dia datang kampung aku buat kali pertamanya. Tapi tak kisahlah semua tu, tak penting sangat. Kemudian-kemudian nanti, rupa paras tu bakal duduk tempat keempat atau kelima.


Asal-asalnya, dia suruh aku jadi tunang terkejut dia sebabnya gadis yang sepatutnya jadi tunang dia pada hari tu sudah lari. Okeylah sebab satu hari saja, kira aku tolong orang dalam darurat. Tapi paling terkejut bila dia cakap,

"Okey Intan, mulai sekarang, awak adalah tunang dan bakal isteri saya. Sekiranya ada sesiapa kacau awak, tolong jangan berahsia dengan saya sebab kita bakal menjadi suami isteri. Suami isteri tidak boleh ada sebarang rahsia."


Terkejut amat aku. Tapi sebelum tu mak dia, Datin Nora ada beri amaran kepadaku, "Jangan mimpi nak jadi menantu saya!".


Ah!Aku pun tak nak jadi menantu dia. Tak berminat langsung. Tapi sungguhlah kata orang, kalau sudah jodoh, tentu saja tak ke mana. Tinggal lagi, lama manakah rumah tangga tersebut bakal bertahan atau benarkah INTAN ASNIDAR itu hak milik kekal HARRIS ISQANDAR?


Ok macam mana? menarik tak sinopsip novel ni? Seronok baca novel ni sebab buat kita terbayangkan macam mana la agaknya jadi tunang & seterusnya pengantin bidan terjun. Ada ke hal2 mcm ni jd kat dunia realiti kehidupan kita sekarang? Kalau ada tu mesti menarikkan. Aku bagi 5 novel karya AIRISZ terbitan Karya Seni.. hargapun berpatutan dengan ketebalan muka surat novel ni.. Pada yg belum lagi baca novel ni disarankan beli la sebagai bahan hiburan ringan untuk kita realease stress & bosan.. sbb jln cerita santai sekali dan sekali sekala boleh buat kita tersenyum & tergelak2 sorang...lagi pun tak rugi sebenarnya luangkan masa membaca ni..